MODUL 4 - Emoții și comportamente
-
Tulburări anxioase
-
Comportamente dezadaptative
-
Gândire rațională
-
Antrenează – te!
Tulburările anxioase
Atenție! Informațiile de mai jos nu sunt cu scop de auto – diagnostic, ci pentru a-ți atrage atenția dacă este ceva în neregulă cu tine sau cu cineva drag ție.
Pentru a înțelege dacă într-adevăr ai putea avea simptomele unei tulburări anxioase este necesar ca mai întâi să îți fie clară distincția dintre frică și anxietate.
Deși cele 2 se suprapun parțial, reprezintă totuși emoții diferite.
Frica este o reacție emoțională imediată la un pericol real sau presupus, pe când anxietatea este o reacție emoțională la un pericol din viitor, anticipat.
Atât frica, cât și anxietatea înseamnă că cel mai probabil vei face orice să eviți situațiile percepute ca periculoase, profund neplăcute.
Ambele devin disfuncționale atunci când sunt excesive, disproporționate cu pericolul perceput și se extind pe o perioadă lungă de timp.
În mai toate tipurile de anxietate durata reacției emoționale este de minim 6 luni.
Atât frica, cât și anxietatea sunt însoțite de reacții vegetative, adică de senzații în corp precum tensiune musculară, amețeli, transpirații, furnicături, senzație de gol în stomac etc.
Persoanelor care suferă de o tulburare de anxietate le este afectată funcționalitatea în mai multe domenii de viață, precum cel social, academic, familial.
Tulburarea de anxietate generalizată
Anxietatea generalizată reprezintă o anticipare anxioasă excesivă cu privire la evenimente și situații viitoare și care se manifestă în majoritatea zilelor, de cel puțin 6 luni, iar îngrijorarea pe care o simți pare să nu fie controlabilă.
Simptomele somatice sunt destul de clare și pot include tensiune musculară, oboseală nejustificată, probleme cu somnul.
Dacă suferi de anxietate generalizată cel mai probabil te simți foarte des la limită, agitat, nervos. Starea aceasta aproape continuă îți afectează viața și felul în care funcționezi zi de zi.
Tulburarea de anxietate socială
Această tulburare presupune o frică sau anxietate puternică față de situații sociale în care te-ai putea simți evaluat de ceilalți, precum cele în care ar trebui să vorbești în public, să întâlnești persoane necunoscute, sau să mănânci și bei de față cu alții.
De asemenea, îți este teamă să nu devină evidente simptomele anxietății precum roșit, tremurat, voce gâtuită și să fii respins sau ridiculizat în consecință.
Situațiile sociale îți provoacă mai mereu frică și anxietate și faci tot posibilul pentru a le evita, iar dacă nu se poate, sunt tolerate cu mare dificultate.
Să ai în vedere că anxietatea socială se referă la acele situații în care te simți expus public în fața mai multor oameni, cum ar o prezentare și nu alte cazuri de expunere socială precum întâlnirea cu vecinul de bloc sau prietenul din copilărie.
Tulburarea de panică
Pentru a stabili că e posibil să suferi de tulburare de panică, nu este de ajuns să ai atacuri de panică.
Acestea reprezintă doar simptome și deși sunt cel mai des întâlnite în tulburările anxioase, atacurile de panică pot apărea și în alte tulburări sau în absența lor.
Tulburarea de panică presupune atât prezența atacurilor de panică recurente, imprevizibile, cât și îngrijorarea persistentă pentru un nou atac sau pentru ce ți se va întâmpla în urma lui: atac de cord, frica de a înnebuni.
De asemenea, cel mai probabil faci eforturi mari pentru a evita reapariția unui nou atac prin comportamente care îți afectează calitatea vieții (eviți să mai faci lucruri simple precum sport sau să mergi în locuri noi sau umbli tot timpul cu medicație anxiolitică după tine).
Tulburarea de anxietate indusă de substanțe sau medicamente
Ca și în cazul tulburărilor depresive și cele anxioase pot apărea ca o consecință directă a consumului de substanțe în timpul sau imediat după intoxicarea cu acestea, fie în perioada de sevraj.
În această tulburare, simptomele de anxietate sau panică sunt severe și se remit după întreruperea consumului de substanțe sau medicamente.
Ce experimentează o persoană care trăiește cu o tulburare de anxietate generalizată și foarte important, care sunt gândurile asociate specific cu această tulburare, află din VIDEO – ul de mai jos!
BONUS: Vei învăța o tehnică foarte simplă de relaxare, pe care o poți aplica oricând!
Reține!
Este foarte important să ai în vedere că tulburările depresive și cele anxioase foarte des pot fi prezente împreună.
Poți suferi atât de depresie, cât și de anxietate generalizată, sau de mai multe tipuri de anxietate, plus atacuri de panică.
Așa că nu e deloc exclus să ți se pară că ai simptome variate din tulburări diverse.
Ce este cel mai important de reținut este că o gândire irațională, inflexibilă, catastrofală influențează foarte mult felul în care te simți și te comporți, iar modificarea acesteia într-o gândire mai flexibilă și mai adaptativă pentru tine va reduce considerabil emoțiile negative disfuncționale pe care le resimți.
Cum mai precis poți modifica aceste tipare de gândire, vei afla în modulul 5.
Până atunci, nu uita că aici primești uneltele potrivite, iar munca cea mai importantă o faci tu, cu exersarea a ceea ce înveți.
Ai răbdare, idei învățate în ani și ani, după multe experiențe care le-au întărit, nu se vor modifica instant, însă îmbunătățiri apar imediat ce începi să pui în practică noile cunoștințe!
Mergi mai departe și află despre comportamentele dezadaptative pe care este probabil să le practici ocazional sau nu.