MODUL 4 - Emoții și comportamente
-
Obiective
-
Gândire irațională - consecințe
-
Emoții disfuncționale
-
Tulburări depresive
-
Tulburări anxioase
-
Comportamente dezadaptative
-
Gândire rațională
-
Antrenează – te!
Obiective modul
Scopul acestui modul este de a te familiariza cu cele mai cunoscute tulburări psihice și gândurile asociate acestora și comportamentele pe care le-ai putea avea și care îți fac rău.
Vei afla:
-
De ce este riscul mai ridicat de depresie și anxietate în rândul persoanelor cu atracții față de același sex;
-
Care sunt simptomele pentru tulburările depresive și cum le poți identifica;
-
Ce gânduri și comportamente sunt asociate depresiei;
-
Care sunt simptomele pentru tulburările anxioase și cum le poți identifica;
-
Ce gânduri și comportamente sunt asociate anxietății;
-
Care este relația dintre gânduri iraționale, tulburări psihice și comportamente dezadaptative;
-
Care sunt consecințele asupra sănătății tale fizice dacă te angajezi în consum de droguri, alcool și practici sex neprotejat;
-
Care sunt intervențiile cele mai eficiente pentru tulburările psihice și comportamentele dezadaptative și ce resurse suplimentare poți accesa.
Gândire irațională - consecințe
Așa cum ai văzut și în modulul anterior, gândirea irațională nu îți servește, ba chiar îți pune piedici serioase în a face ceea ce îți dorești.
De câte ori te-ai oprit din a zice ceva, din a socializa sau a merge la un eveniment cu prietenii fiindcă te-ai gândit că te faci de râs, nu știi ce să zici, o să îți fie greu să te integrezi, lumea o să te judece ș.a.m.d. ?
Gândurile iraționale pot fi atât de puternice uneori încât ce simți emoțional, în corp, cum te comporți va fi atât de intens negativ încât viața ta de zi cu zi va fi afectată pe mai multe planuri.
Când te vezi pe tine, lumea și ceilalți prin lentilele sumbre ale gândurilor iraționale, sunt șanse mari să dezvolți tulburări precum depresia și anxietatea și/sau să fii afectat de emoții incontrolabile precum furia, rușinea și vinovăția.
De asemenea, corpul tău va resimți greutatea acestor emoții și va reacționa cu dureri musculare, oboseală, încordare, tensiune, respirație îngreunată, tahicardie, tremurat, în funcție de ce tip de emoție te copleșește într-un moment sau altul.
Nu e de mirare că aceste trăiri ne influențează atât de mult comportamentul: fie că ajungi să eviți tot felul de situații pentru a nu resimți emoții și senzații intens negative, fie că țipi și reacționezi violent din orice, fie că bei sau consumi droguri pentru a uita sau a te relaxa, căci altfel nu reușești, vei încerca în toate felurile să te adaptezi la tot ce simți, chiar dacă nu în cea mai sănătoasă formă.
Faptul că știi că nu e bine ce faci, nu e suficient ca să te oprești, ba chiar te va încărca și de mai multă vină că ”nu ești capabil” să spui STOP unui comportament care îți face rău.
Imaginează-ți cum te simți înainte de a merge la un party cu oameni noi, care te gândești că te vor judeca și evalua negativ și cu care îți e teamă să interacționezi, deși vrei să mergi cu prietenii tăi și să te distrezi. Probabil vei contempla intens ideea de a nu merge, de a evita situația în care te-ai putea simți rău, deși știi că vei avea regretul că nu participi și tu.S-ar putea să te îngrijorezi excesiv, să simți teamă și rușine anticipativă. Dacă vei merge totuși, s-ar putea să vrei să bei cât mai mult ca să te poți relaxa și să nu mai auzi întruna gândurile alea care-ți zic că nu ai ce căuta acolo. Foarte posibil ca la party să simți cum îți transpiră palmele, să ai un nod în gât sau să ți se strângă stomacul, să fii hipervigilent la ce zic și fac ceilalți și să ți se pară că toți ochii sunt pe tine. Sigur starea ta emoțională și fizică nu s-ar îmbunătăți, așa-i?
Ce am descris mai sus sunt emoții disfuncționale, dublate de senzații fiziologice neplăcute însoțite de comportamente dezadaptative precum consumul excesiv de alcool, deși încurajat social așa cum știm cu toții.
De ce sunt emoțiile descrise disfuncționale și comportamentele dezadaptative?
Pentru că ele îți fac rău până la urmă. Fie că eviți evenimente la care totuși ai vrea să participi, fie că mergi dar nu te bucuri cu adevărat sau pare că te bucuri doar pentru că ești băut/ă, nu reușești să extragi din situația respectivă ce este mai bun. Te adaptezi la ea așa cum știi, fără a te bucura la maxim de potențialul ei.
Ai avut vreodată senzația aia că ai vrea să fii ca tipul sau tipa de la party care nu trebuie să se facă praf ca să se bucure la maxim? Sau că invidiezi oamenii aia care sunt relaxați, vorbesc ușor cu oricine, chiar dacă îi supără ceva pe moment trec repede peste și se distrează în continuare ca și cum lumea e a lor?
Crezi sau nu (încă), poți fi și tu persoana aia!
Până una alta, citește mai departe și află mai multe despre emoțiile disfuncționale, tulburările psihice și comportamentele dezadaptative.
Până la finalul modulului o să înțelegi relația dintre ele și de ce o gândire mai rațională este ceea ce ar trebui să țintești să dezvolți la tine!