MODUL 3– Credințe iraționale
-
Obiective
-
Identificare gânduri iraționale
-
Homofobie internalizată
-
Antrenează – te!
Obiective modul
Obiectivul acestui modul este să te familiarizezi cu tipurile cele mai frecvente de gânduri iraționale în general, iar în particular, ce este homofobia internalizată și cum te poate afecta pe plan psihic și relațional.
Vei afla:
-
Ce sunt convingerile rigide, inflexibile și de ce sunt acestea iraționale;
-
Ce este homofobia internalizată și cum interferează cu dezvoltarea identității de sine;
-
Ce exemple de gânduri ar putea reprezenta homofobie internalizată;
-
De ce unele persoane ajung să internalizeze homofobia, iar alte nu;
-
Cum îți afectează homofobia internalizată relațiile personale și căror probleme psihice le crește riscul de apariție.
Identificare gânduri iraționale
Atunci când convingerile noastre sunt rigide, inflexibile, ele devin credințe iraționale.
Credințele iraționale sunt acele gânduri pe care le avem despre noi, despre ceilalți și despre lume care ne împiedică să ne atingem obiectivele, sunt ilogice, ne limitează și nu sunt adaptative în viața noastră de zi cu zi. Pe scurt, nu ne ajută să ne rezolvăm problemele, dimpotrivă.
Așa cum am văzut în modulul anterior, credințele iraționale influențează emoțiile pe care le resimțim și care la rândul lor devin disfuncționale și ne pot influența sănătatea psihică.
Pentru a schimba gândurile iraționale, e esențial în primul rând să le identifici.
Cum faci asta?
-
Îți pui întrebări directe atunci când te simți rău (deprimat, anxios, furios etc.) : Ce îmi trece prin minte acum?
-
Îți imaginezi o situație în care te simți rău de obicei și îți pui întrebări cu privire la ce anume te gândești în acele momente (de exemplu, masa de Crăciun cu rude homofobe)
-
Te observi atent în situații stresante și identifici ce gânduri îți trec prin cap.
Să vedem niște exemple!
” Trebuie să fiu hetero ca ceilalți să mă iubească” – aici ai un exemplu de convingere rigidă: nu poți să îți schimbi orientarea sexuală, totuși crezi că doar printr-o schimbare imposibil de realizat vei avea parte de afecțiunea celor dragi.
Observă că nu e ca în situația în care zici: ” trebuie să învăț bine ca să iau note mari” – aici ai un rezultat care poate sta foarte mult în controlul tău și reprezintă un gând sănătos, care te ajută să te motivezi. De cât înveți depinde nota pe care o vei lua.
Convingerile rigide de tipul ”trebuie” te vor face să tragi concluzii rigide despre tine, alții sau evenimente de viață, ca în exemplele de mai jos:
”Nu mai suport ce gândesc alții despre mine!” – da, este foarte frustrant să te lovești constant de atitudinea negativă a celorlalți, dar repetarea ideii ”că nu mai suporți” induce senzația că nu mai există altă cale. De fapt, ce exprimi este o gândire de tipul toleranță scăzută la frustrare, un fel de - îți pierzi repede răbdarea și vezi doar scenarii negative - tot o gândire irațională care te împiedică să-ți atingi scopurile.
”Niciodată nu voi fi fericit” – tipul de gândire ”întotdeauna/niciodată” care nu permite excepții și variante de mijloc. E genul de gândire în termeni absoluți, totul sau nimic, fără nuanțe de gri, deși toate experiențele umane sunt pe un continuum, de la cele mai bune, la cele mai rele.
”Este oribil că n-am pe nimeni în viața mea” – acest gând apare când evaluezi ceva ca fiind cel mai rău lucru posibil, exagerând și catastrofând starea de disconfort și neplăcere.
”Sunt un ratat”- gândire de tip evaluare globală, exagerat de critică la adresa ta sau a altora, chiar a vieții în general. Un singur lucru, comportament, acțiune, sau câteva grupate te fac să tragi concluzii generale despre un om – te evaluezi sau evaluezi pe alții doar în baza unei singure greșeli.
Dacă nu ți se pare nimic greșit în asta, gândește-te de exemplu, la situația în care trimiți zeci de mesaje unei persoane de care ești atras, faci o singură greșeală gramaticală în toate mesajele trimise, iar persoana respectivă te etichetează în baza acelei greșeli ca fiind un analfabet. Pare irațional, nu?
Exersează ce ai învățat până aici.
Ia-ți un moment și notează pe o foaie 10 gânduri iraționale pe care le ai în plan social, profesional/educațional, relațional (relații cu prietenii, familia și/sau persoana iubită) .
Ai în vedere să te gândești la ce îți trece prin cap atât despre tine, cât și despre ceilalți sau lumea/societatea în general.
Ca să îți fie mai simplu să le identifici, gândește – te la exprimări care includ: ”trebuie neapărat să”, ”este obligatoriu să”, ”întotdeauna/niciodată”, ”nu suport/nu tolerez/ nu mai rezist să”, ”e orbil/îngrozitor”, ”nu merit”, ”m-am săturat”, ”toți sunt...” etc.
Accesează în continuare secțiunea următoare pentru a afla ce este homofobia internalizată și ce gânduri sunt asociate cu aceasta.