MODUL 2 – Distres psihic
-
REBT și modelul ABC
-
Antrenează – te!
REBT și modelul ABC
Cam multe litere fără sens, așa-i?
Hai să le luăm pe rând!
REBT este prescurtarea de la rational emotive – behavior therapy, adică terapie rațional – emotivă și comportamentală.
Ce înseamnă asta? În cadrul unei astfel de terapii vei lucra cu relația dintre gândurile, emoțiile și comportamentele tale. REBT face parte din familia mare a terapiilor cognitiv – comportamentale, unde cognitiv face referire tot la gândurile noastre.
REBT accentuează importanța crucială a dezvoltării unei gândiri raționale, care să fie fundamentată în logică și dovezi, pentru a ne facilita funcționarea și adaptarea la provocările vieții.
Pe scurt, fundamentul acestei terapii este să modifice gândurile, credințele noastre iraționale și nesănătoase, într-unele raționale și sănătoase.
Modelul ABC este explicația științifică pe care o utilizează această formă de terapie pentru a face clară relația dintre evenimentele pe care le trăim, felul în care gândim, evaluăm aceste evenimente și maniera în care ne simțim și ne comportăm în funcție de cât de raționale sau iraționale sunt credințele noastre.
Hai să luăm un exemplu!
Imaginează-ți situația în care ești respins de un prieten bun după ce îi dezvălui identitatea ta sexuală.
Cum crezi că te-ai simți?
Dar oare ce gânduri ți-ar trece prin minte într-un astfel de moment?
Piatra de temelie a terapiilor cognitiv – comportamentale, modelul ABC cognitiv ne învață că NU evenimentul în sine ne provoacă emoții intense, ci acesta activează anumite gânduri (cogniții) care la rândul lor vor determina emoția resimțită și modul în care ne comportăm.
Ia-ți un moment să te gândești la asta!
Hai să vedem fiecare componentă din model, aplicată pe exemplul de mai sus:
Evenimentul activator – A este în exemplul nostru modul în care reacționează prietenul, gândurile și evaluările pe care le ai ai în relație cu evenimentul reprezintă B – ul din model, iar consecințele gândurilor tale reprezintă C – ul și acestea se referă la emoții, reacții fiziologice și comportamente.
Poate cel mai ușor îți vin în minte consecințele emoționale deoarece o asemenea experiență cel mai probabil te va face să te simți trist, dezamăgit și chiar să alegi o formă de izolare socială pentru a nu te mai simți respins. Acum, faptul că te izolezi social este un comportament care la rândul lui influențează emoțiile intens negative pe care le resimți și astfel întreții un cerc vicios, vezi?
Hai să mai vedem un exemplu!
Imaginează-ți situația în care te simți deprimat și nu vrei să ieși la o cafea cu prietenii tăi. Te gândești că mai bine rămâi în pat, decât să depui tot efortul de a ieși, pentru a fi la final oricum o companie neplăcută.
Oare alegând comportamentul de izolare, nu te-ai simțit de multe ori și mai rău? Poate ai avut și situații în care prietenii au tras de tine și până la urmă ai ieșit, convins fiind că oricum nu o să te simți bine, dar tocmai faptul că ai ieșit din casă ți-a schimbat dispoziția în bine până la urmă.
Informația esențială la care vom tot reveni pe parcursul acestor module, este următoarea:
Gândurile noastre iraționale determină emoții disfuncționale, iar aceste emoții disfuncționale sunt întreținute de comportamentele pe care alegem să le facem sau să nu le facem.
Da, este ca un cerc vicios: am gânduri care mă fac să mă simt rău (deprimat, anxios, furios, vinovat), iar fiindcă mă simt rău, mă comport evitant sau mă izolez de ceilalți, acționez iresponsabil și devin violent, răzbunător, fac lucruri pe care le regret, precum consum de alcool și droguri.
Așadar, pentru a modifica cum ne simțim, este important să lucrăm cu noi în primul rând la modificarea gândurilor iraționale într-unele raționale, concomitent cu modificarea comportamentelor dezadaptative într-unele adaptative.
Antrenează - te!
Nu uita, nu este suficient să parcurgi aceste informații, ci este esențial să lucrezi cu tine și în afara programului.
Îți propun o activitate simplă, rapidă, care are scopul să identifici și să înțelegi mai bine relația dintre evenimente, gânduri și emoții și comportamente, conform modelului ABC.
Gândește - te la o situație în care ai simțit distres în ultima vreme.
Care a fost evenimentul activator?
La ce crezi că te gândeai în acele momente?
Cum te-ai simțit emoțional? Ce emoții ai trăit?
Ați avut și senzații corporale? Dacă da, numește - le!
Cum te-ai comportat în acea situație?
Exprimă-te liber.
Completează formularul de mai jos.
Citește mai întâi, sugestiile de completare.
Dacă ai întrebări, scrie oricând în chat și voi răspunde cât de repede pot!
Clarificări completare
1. Gândește- te la ultimul eveniment stresant prin care ai trecut.
2. Dacă îți este greu să îți aduci aminte ce gânduri aveai în timpul evenimentului stresant, încearcă un exercițiu de imagerie.
Reia pas cu pas cu evenimentul în mintea ta: unde erai, cu cine, care a fost momentul în care ai început să simți disconfort, ce anume l-a provocat. Dacă nu poți să identifici exact gândurile de atunci, imaginează-ți care ar fi cele mai plauzibile gânduri pe care le-ai putea avea într-un astfel de moment legat de tine, eveniment, cei care au luat parte, lume în general.
3. Pentru a-ți fi mai ușor să identifici emoțiile resimțite, consultă imaginea de mai jos: